Vaak voorkomende fouten

19 aug

Vermits ik geen professioneel fotograaf ben en zeker geen expert in de materie, maak ik regelmatig fouten. Een deel van deze fouten zijn makkelijk op te lossen mits een aantal tips indachtig te houden:

  • hou je belichting in het oog: het weze gezegd: voetbal is een snelle sport en vereist dus ook al je aandacht om het spel te volgen en de fotogenieke momenten te voorspellen (die kopbal, die prachtige redding van de keeper,…). Net daardoor verlies je wel eens uit het oog dat het licht veranderd is, de zon die plots door de wolken priemt of net een donkere wolk die voor de zon schuift. Hou dus regelmatig je lichtmeter in het oog en kijk of je niet te veel onder- of overbelicht.
  • verkeerd standpunt gekozen: je moet altijd beslissen waar je je opstelt en soms beslis je foutief en gebeurt alle aktie aan de andere kant van het veld. Je kan dan kiezen om toch foto’s te trekken waar de spelers en aktie minuscuul op weergegeven staan, of je snel te verplaatsen. Het eerste levert foto’s op die je stevig zal moeten croppen om toch iets te kunnen weergeven – in de meeste gevallen luktdat wel maar verlaagt de resolutie zodanig dat je er geen grote afdrukken meer van kan maken. De tweede optie is geen échte optie – tegen dat je aan de andere kant van het veld bent is de aktie al weer lang voorbij.
  • hou je focuspunt in het oog: ik gebruik enkel en alleen het middelste focuspunt, het is het meest gevoelige punt in mijn fototoestel en leidt er toe dat ik altijd weet waar de focus ligt – mits je dit punt niet uit het oog verliest! Bij snelle akties kan het gebeuren dat je een foto maakt net op het moment dat de speler of bal naast het focuspunt zit – dit levert steevast een onscherpe foto op.

3 Reacties to “Vaak voorkomende fouten”

  1. Foto Graaf 6 september 2013 bij 20:24 #

    Tip, gebruik bij hoekschoppen en vrije trappen bij het goal even alle focuspunten. Kans op een scherpe foto stijgt naar 80%. Niet vergeten daarna snel terug te zetten naar centrale focuspunt

    • Werner W. 6 september 2013 bij 20:38 #

      Bedankt, ga ik zeker eens proberen

    • hupmvv 29 december 2013 bij 20:30 #

      Goede tip, ga ik ook proberen. De scherptediepte kan je dan misschien eventjes aanpassen naar bijvoorbeeld F11. Op zo’n moment is de actie niet zo snel dat je daarvoor een sluitertijd van minstens 1/800 (want 1/640 geeft nog steeds bewegingsonscherpte, is mijn ervaring) nodig hebt, dan kan je de gok wel wagen.
      Ook dan niet vergeten daarna snel je oude instellingen weer terug te zetten.

Plaats een reactie